top of page
Hypoallergene hondenkennel
Welke testen doen wij?
De testen op erfelijke ziektes en aandoeningen verschillen per ras maar vallen wel binnen dezelfde categorie. Ook zijn niet alle testen voor elk ras verplicht volgens de rasvereniging, maar wij doen ze toch bij alle teefjes.. Wij zoeken voor de dekking een dekreu uit die volgens dezelfde standaard is getest.
Al onze teefjes, en gekozen dekreuen, zijn getest op:
- HD:
- ED:
- Patella luxatie
- ECVO oogonderzoeken
- DNA testen (dit verschilt per ras)
Voor al onze testen gaan wij naar gespecialiseerde dierenartsen met wie wij nauw samenwerken. De testuitslagen zijn bij ons thuis in te zien, deze plaatsen wij niet online. Mocht u vragen hebben over de testen kunt u altijd contact opnemen. Hieronder kunt u de uitleg vinden over de testen per categorie.
HD:
De afkorting HD staat voor heupdyslasie en is een groeiaandoening, deze is meestal erfelijk bepaald maar kan in sommige gevallen ook ontstaan tijdens de groei van de pup doordat hij/zij slecht beweegt. Helaas is het testen op HD niet zo makkelijk als bijvoorbeeld een DNA onderzoek. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door middel van een lichamelijk en rontgenologisch onderzoek. Er worden rontgenfoto's gemaakt van de heupen die beoordeeld worden op de vorm, diepte en aansluiting van de heupkoppen, heupkommen en heupgewrichten. Voor het onderzoek gaat de hond onder een licht roesje. De uitslag van het HD onderzoek heeft 4 categorien:
HD A: De hond heeft geen HD
HD B: De hond heeft een kleine afwijking.
HD C & D: De hond heeft HD
HD E: De hond heeft een ernstige vorm van HD.
Wij fokken alleen met honden die de uitslag HD A hebben, dit betekend niet dat de hond geen dragen kan zijn van HD. Helaas is er geen test om te zien of de hond drager is, maar kan alleen uitgesloten zijn dat hij/zij het op het moment van testen niet heeft.
ED:
De afkorting ED staat voor elleboogdysplasie en is een verzamelnaam voor 4 verschillende elleboogaandoeningen: LPCM, LPA, OCD, incongruentie. Net zoals bij het HD onderzoek worden voor het ED onderzoek rontgenfoto's gemaakt. Deze onderzoeken doen wij dan ook tegelijk, zodat de hond maar 1x een roesje krijgt. Ook is het zo dat ondanks dat ED erfelijk is het doseren van de beweging van de pup erg belangrijk is. Door middel van de foto's kan de dierenarts zien of de hond ED vrij is. Wij fokken alleen met honden die de uitslag ED vrij hebben, dit betekend niet dat de hond geen dragen kan zijn van ED. Helaas is er geen test om te zien of de hond drager is, maar kan alleen uitgesloten zijn dat hij/zij het op het moemnt van testen niet heeft.
Patella luxatie:
Dit is een aandoening aan de knieschijf van de hond waarbij deze 'los' zit. Bij patella luxatie schiet de knieschijf van zijn plaats. Dit kan zowel naar de binnen als buitenkant van het been. Dit kan verschillende redenen hebben, naast erfelijkheid kan patella luxatie ook voorkomen bij honden met o-benen of x-benen, de ziekte van cushing en/of overgewicht. Of de hond patella luxatie heeft wordt vastgesteld door een orthopedisch onderzoek. De uitslag van het onderzoek heeft 6 categorien:
Vrij (vast): De knieschijf verplaatst niet.
Vrij (flexibel): De knieschijf verschuift, maar niet over de rand van de groeve.
Graad 1: Bij zijwaardse druk op de knieschijf verplaatst deze uit de groeve, maar keert zelf weer terug.
Graad 2: De knieschijf verschuift uit zichzelf in en uit de groeve door het draaien van het onderbeen.
Graad 3: De knieschijf ligt blijvend buiten de groeve, maar is weer handmatig terug te plaatsen in de groeve.
Graad 4: De knieschijf ligt blijvend buiten de groeve en is niet handmatig terug te plaatsen in de groeve.
Wij fokken alleen met honden die de uitslag patella vrij hebben gekregen.
ECVO oogtesten:
Het ECVO oogonderzoek is een breed onderzoek waarin verschillende oogaandoeningen worden onderzocht. De belangrijkste hiervan zijn: staar, entropion, MPP en PRA. Het oogonderzoek wordt uitgevoerd door een oogarts. De hond krijgt een half uur voor het onderzoek oogdruppels die de pupillen vergroten, wanneer deze zijn vergroot kijkt de oogarts of de hond 'vrij' of 'niet vrij' is per categorie. Het kan ook zijn dat de uitslag niet helemaal duidelijk is omdat er een afwijking in het oog kan zijn waarvan de arts niet zeker weet of het een oogaandoening is. In dit geval is een hertest nodig. Wij fokken alleen met honden die de uitslag vrij hebben gekregen op alle verschillende onderdelen van het onderzoek.
DNA testen:
De DNA testen zijn de enige testen waarbij te zien is of de hond drager is, vrij is of lijder is van een bepaalde ziekte. Net als wij mensen hebben honden in iedere cel van hun lichaam chromosomen. Op die chromosomen zitten hun genen, dat is een stukje DNA. De genen van de hond bestaan voor de helft uit die van de vader, en voor de helft uit die van de moeder. Het bepaald het uiterlijk van de hond, maar ook alles wat er binnenin het lichaam gebeurd. Er kunnen verschillende DNA testen gedaan worden op zowel de kleur, vachttype, en mogelijke erfelijke ziektes van de hond. Bij elk ras verschilt het welke testen er nodig zijn om gezonde pups te fokken. Bij onze aussiedoodles is het testen op kleur belangrijk om er zeker van te zijn dat de pups genoeg pigment in verschillende delen van hun lichaam hebben. Dit is bij andere rassen niet het geval, omdat deze rassen de kleur merle niet dragen. Wel zijn bij alle rassen de testen op ziektes van belang. Niet alle ziektes die een hond kan dragen zijn via DNA vast te stellen, maar er is inmiddels een grote lijst die we wel kunnen testen.
De uitslag van de testen heeft 3 categorien:
Normaal: Dit betekend dat het dier van zowel de moeder als de vader geen besmette genen heeft gekregen.
Drager: Dit betekend dat het dier 1 besmet gen en 1 onbesmet gen heeft gekregen.
Lijder: Dit betekend dat het dier 2 besmette genen heeft gekregen.
In de regel heeft de dragen van een gen geen symptomen en kan hij/zij het gen alleen maar doorgeven. Het is erg belangrijk om de uitslagen van de ouderdieren naast elkaar te leggen om er zeker van te zijn dat je een drager van een gen niet kruist met een drager van hetzelfde gen. Hierdoor zou de pup namelijk een lijder kunnen worden. Wij fokken nooit met lijders, bij dragers zoeken we een geschikte dekreu. Het kan namelijk zijn dat de pup uit ouders met de uitslag 'normaal' en 'drager' 2 normale genen krijgt en we de ziekte zo uit de bloedlijn fokken. Bij onze kruisingen zoals de cavapoo en de aussiedoodle doen we DNA-testen voor beide rassen. De aussiedoodle krijgt testen voor de australische herder en poedel. De cavapoo krijgt testen voor zowel de cavalier en de poedel.
Wij voeren alle testen uit bij verschillende dierenartsen en specialisten:
- Anicura Dordrecht
- DigiDox Berghem
- Eyes oogheelkundekliniek Breda
- Dierenzorggroep Hoogvliet
HD
ED
Patella
ECVO
DNA
bottom of page